Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa

Hem


2011-04-10
Siverstone FT3 - Lagom kraftfull - Tystast hittils

Chassi:
Moderkort:
CPU:
CPU-kylare:
Nätaggregat:
Minne:
Hårddisk:
Grafikkort:
OS:
Silverstone FT3
Asus P8P67-M Socket-1155 mATX
Intel Core I3 2100
Noctua NH-U12P SE
Seasonic X-460 Modular Fanless
Corsair DDR3 XMS3 Vengeance PC3-12800 2x4GB
Hitachi Travelstar 2.5" 500GB
Asus Radeon HD5570 Passiv kylning
Windows 7 64bit
Ingen intern DVD eftersom den bara blir använd till att installera Windows


Datorlådor av tornmodell har varit likartat konstruerade i många år. Särskilt tunnsått har det varit med små Micro ATX modeller. Därför var det jättekul att Silverstone lanserade den här precis lagom till det här bygget. Jag har lånat några bilder från en kinesisk sajt eftersom jag var lat och inte tog så många egna.



Moderkort - Asus P8P67-M - Sandy Bridge

En påtaglig förändring på den nya Sandy Bridge plattformen är att grafikfunktionerna har flyttats till processorn, bort från den sk Nordbryggan som därmed har försvunnit. Av det sk chipsetet som tidigare bestod av två stora integrerade kretsar, Nordbryggan och Sydbryggan, återstår nu bara den senare.


Med Nordbryggan borta har tyvärr alla moderkortstillverkare valt att flytta kontakten för grafikkortet (PCI-E) närmare processorn vilket för med sig att om man använder en stor CPU-kylare så blir det bara någon mm mellan denna och baksidan av grafikkortet.

Därför kunde jag inte använda det grafikkort som jag hade tänkt mig, Sapphire Radeon HD5670 "Ultimate Edition" eftersom dess passiva kylare sträcker sig några mm över på baksidan.


I stället fick det bli en nödlösning, Asus Radeon HD5570, vilket borde ha tillräcklig kraft för World of Warcraft. Och det har det väl, men det är ändå en liten besvikelse. Jag har överklockat det lite och skruvat ner inställningarna i World of Warcraft något men ändå känns det lite segare än mitt gamla Sapphire HD4670 (som ser exakt likadant ut som HD 5670 och därmed inte heller passar på moderkortet).


Det här skulle funka, PowerColor HD5670, finns även som HD5750 (Go! Green - utan extra strömbehov) men inget av dom går att få tag på. Får väl hålla utkik framöver -det ska vara passiv kylning och inte dra så mycket ström att det kräver extra sladd (det utesluter dom flesta 5750 och alla 5770).


Suveränt (och dyrt) nätaggregat. Seasonic X-460. Passivt kylt utan fläkt. Helt modulära kablar. Effektivitet över 90% (minimal överskottsvärme).


Färdigt...







Som synes finns det bara två Noctua fläktar. Båda går på 5V och agerar utsug. Inluften kommer dels från lådans sidogaller, dels uppifrån expansionssloten och ner över grafikkort och Sydbrygga. En mindre del dras också in genom nätaggregatet för att ge det lite extra luftväxling eftersom det är monterat tvärtemot instruktionerna, med ovansidan neråt.

Temperaturer (efter 3 timmar World of Warcraft)
Moderkort: 33 C
CPU-kärnor: 48/42 C
Hårddisk: 36 C
Grafikkort: 70 C
Betryggande marginaler alltså.

Och det är den tystaste dator jag byggt hittils.
Den är näst intill knäpptyst.




2011-04-15
Hittade ett PowerColor Radeon HD5750 Go! Green.

Lite overkill för World of Warcraft men jag har klockat ner det från 700 till 500 MHz vilket, med alla inställningar på High, ändå ger tillräcklig framrate plus lite marginal. Och med ungefär samma temeraturer som tidigare.








2011-06-04
Flyttad hårddisk

Hörde sena nätter lite vinande ljud från hårddiskens snurrande plattor. Första gången jag hör det från en laptop drive. Vet inte om det beror på att den här disken på 500GB har flera plattor eller om det bara är variationer mellan olika exemplar.

Hur som helst så flyttade jag disken bort från ventilationsgallret till utrymmet på högersidan som är avsett för montering av diskar. Fast jag konstruerade förstås en egen vibrationsdämpad montering med hjälp av skosnöre, skumgummi och resårband.

Är osäker om det gjorde någon skillnad. Vi är nu nere på en ljudnivå där det är svårt att skilja datorns sus från bakgrundssus i huvud/öron.


Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa

Hem