Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa

Hem


Mitt första datorbygge

Det här är mitt första egna datorbygge. Nåja, första när man med att bygga en dator menar att sätta ihop lite kontakter. Mitt riktigt första bygge var någon gång på 80-talet. Då kom datorn -en Sinclair ZX81- i form av ett naket kretskort och en plastpåse med chips, kondensatorer och annat. Det var förstås inga problem med vare sig värme eller ljud på den tiden. Rättelse alltså...

Mitt senaste datorbygge

The components in this build:

  • Coolermaster Cavalier 3 Silver Chassi
  • Asus A8R-MVP motherboard
  • AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor
  • Thermalright SI-120 CPU-Cooler w Noctua NF-S12 800rpm (at full speed)
  • Seasonic S12 430W (w fan swapped)
  • Corsair TWINX1024-3200C2 2x512 DDR-DIMMs
  • HIS Radeon X700 Pro video card
  • Two Samsung SpinPoint 80GB Sata hard dives
  • NEC ND-3550 optical drive (DVD)
  • Sony optical drive (CD)
  • Noctua NF-S12 1200mm 1200rpm back exhaust fan (w Zalman FanMate)
  • Noctua NF-R8 800mm 1800rpm front intake fan (w Zalman FanMate)


Motherboard Asus A8R-MVP

Thermalright SI-120. It´s a beauty. Note how it (and the topfan) will span over both the mosfets and the northbridge thereby blowing air down to them.


Steps to reduce the noise

1) Fläktar
Noctua-fläktarna hör till dom allra tystaste på marknaden.
En 120mm är monterad baktill på chassit för evakuering av den uppvärmda luften. Den är kontrollerad av en fläktkontroll (Zalman FanMate) och snurrar med ca 850 rpm. Kan höras ett svagt vindsus sena nätter.

Luftintaget framtill på den här lådan är väldigt begränsat (det huvudsakliga tillflödet kommer från sidan). I fronten sitter dock en 80mm Noctua som snurrar ljudlöst i ca 950 rpm (Zalman här också). Det räcker för att hålla hårddiskarna rimligt svala.

2) Hårddiskar
När jag startade upp datorn och lyssnade för första gången var den helt dominerande källan för oljud hårddiskarna. Jag hade valt dom för att dom var kända för hålla låg ljudnivå men jag hade totalt missat att ALLA hårddiskar vibrerar och att dessa vibrationer fortplantar sig till och förstärks av chassit.

För en tyst dator måste alltså diskarna monteras i någon form av vibrations dämpande anordning. Lådan som jag hade köpt var inte försedd med något i den vägen -det är inte många lådor som är det. Man kan läsa spaltmetrar på SPCR (www.silentpcreview.com) om olika mer eller mindre fantasifulla sätt som folk har dämpat sina diskar på.

Nu började en period med ständigt klurande och olika försök till vibrations dämpning. Att hänga diskarna i resårband som många gör var inget alternativ i den här lådan -finns inte plats. Diskkonsolen sitter dessutom fast monterad och går inte att få loss utan avsevärt våld.

Det blev succesivt tystare men helt tyst blev det inte förrän jag placerade diskarna stående på sidan vilande på skumplast och stöttade av skumplast. Nu är dom absolut ljudlösa inte ens skriv och läsljud hörs på sena nätter.

Tyvärr var det svårt att få till en bild som tydligt visar monteringen men här är i alla fall ett försök.

Sedan tidigare försök fanns ett par Nexus DiskTwins kylflänsar liggande. Dom är monterade (utan dom ursprungliga gummifötterna) på diskens båda kanter vilken gör att ingen del av själva disken täcks av skumgummi. Även delar av kylflänsarna är fria för luftcirkulation.

Diskarnas temperatur är nu ungefär den samma som när dom i begynnelsen var monterade direkt i plåten.

3) Nätaggregat och CPU
Nu kom det dominerande oljudet från nätaggregatet trots att även det är starkt rekommenderat för tyst drift. Lite kunde också höras från fläkten på CPU-kylaren trots att den -styrd av bios- inte snurrade mer än ca 500rpm. Båda dessa fläktar var kullagrade av fabrikat Adda.

a)
Jag började med att byta ut Addan på CPU-kylaren mot en Noctua 800RPM. Den är ljudlös vid full fart och finns ingen anledning att kontrollera. En Noctua vid 800 RPM är alltså tystare än en Adda vid 500.

b)
Så till nätaggregatet. Det går många skräckhistorier på forumen om hur farligt det är att öppna ett sådant och olika knep för att tömma kondensatorerna på ström. Efter mina tidigare år som elektronik-hobbyist är jag inte helt övertygad om att det kan vara så farligt. Kondensatorererna ser inte så väldigt stora ut och dom sitter väl på lågspänningssidan av transformatorn -eller?

Nå, jag var inte stöddig nog att testa. När jag öppnade aggregatet hade det råkat bli stående urkopplat ett par dagar. Mätte runt lite med multimetern men kunde inte hitta en endaste liten ynka volt någonstans.

Det är naturligtvis inte så vist ordnat att fläktkontakten i aggregaten normalt är av samma standardtyp som sitter på den nya fläkt man inhandlar. Hade tänkt damma av lödstationen och löda på en standardkontakt direkt på strömterminalen i aggregatet men fick kalla fötter när jag såg hur trångt det var och att det lilla kretskortet bara verkade sitta med lite lim.

I stället satte jag ihop sladden från aggregatet med en sladdstump med monterad standardkontakt med hjälp av en så kallad sockerbit. Jag förtennade trådändarna först så lite lödning blev det i alla fall. Nu kan jag enkelt byta fläkt när som helst. Sockerbiten är fastskruvad i plåten så den dinglar inte omkring.

Notera i vänsterkant på bilden att fläkten är monterad med 'grommets' i stället för skruvar i syfte att reducera vibrationer.

Vågade inte sätta en Noctua här eftersom dom är av typen sleevebearing som inte ska vara så lämpligt i heta omgivningar. Dessutom sägs det på forumen att dom låter när dom måste blåsa uppåt. Nu sitter där en Schyte S-FLEX 1200rpm av type ballbearing (kullagrad). Den blev betydligt tystare.

Datorn från baksidan. Om man tittar noga upptill på nätaggregatet kan man ana att jag missade lite med kabeldragningen inuti när jag bytte fläkt. Sladdar och kontakter har hamnat så att dom stör luftflödet lite. Jag får fixa det nästa gång jag plockar ner grejorna. Såg det inte förrän nu på bilden.

Här kan man också se fläktkontrollerna av fabrikat Zalman. En till intagsfäkten fram och en till utblåset därbak.

4) Grafikkort
Grafikkortet var visserligen helt ljudlöst men det berodde på att jag hittils använt ett simplet sådant med passiv kylning. Hade dock liggande ett lite bättre kort (X700 Pro) som åtminstone klarar lättare spel och annan 3D-grafik. När det var monterat i den gamla bullriga Dell-datorn hörde man det aldrig men här skulle det ha dominerat totalt.

Övervägde att köpa ett nytt lite kraftfullare kort men med passiv kylning (typ 7600GS/GT) men beslutade att först prova att montera på en Zalman VF900-Cu. Naturligtvis overkill på det kortet men om det föll väl ut ljudmässigt så skulle jag senare kunna uppgradera till ett bättre kort utan att vara begränsad till passivt kylda.

Kan nog påstå att det föll väl ut. Kan inte urskilja något ljud som härör från den nya kylaren (fläkten går alltid på 5V). Den var dessutom genialt enkel att montera. Visseligen blev det lite nätt med en kondensator som inte var lödd ända ner mot kretskortet. Blev att ta fram lödpennan igen. För säkerhets skull bockade jag dessutom undan kylflänsarna lite som framgår av bilden. Hade egentligen räckt med det -onödigt att löda.


Kylning

Konventionen när det gäller ATX-formatet för datorlådor och moderkort gör gällande att luften ska tas in i nerkant framtill på lådan, passera upp över moderkortet och blåsas ut upptill bak på lådan. Oftast sitter där en fläkt för ändamålet. Dessutom hjälper nättaggregatet i regel till eftersom det tar sin kylluft inifrån lådan och vidarebefordrar den ut baktill.

SPCR:s favoritbygge med Antec Solo som chassi och tornmodellen Ninja som CPU-kylare ansluter till det konceptet. Möjligen kan man ha ett par invändningar mot den här modellen.

  • Ingen luft blåses ner på komponenterna runt CPU:n (spänningsregulatorer o nordbrygga).
  • Grafikkorten hamnar i stiltje -dom blev inte särskilt varma på den tiden när ATX var nytt.

Hur som helst fungerar inte den modellen med den här lådan eftersom den har så dåligt luftintag i fronten. Det räcker bara precis lagom till för svalka hårddiskarna. Fast egentligen fungerar den här modellen också bra:

  • Litet luftintag fram lagom till hårddiskarna.
  • CPU-fläkten drar in frisk luft direkt utifrån via intag på lådans sida.
  • CPU-fläkten täcker och blåser även på komponenterna runt CPU:n.
  • Resterande luft tas in från nedre intag på sidan och tvingas via hemgjord luftsluss ner under grafikkortet. När jag hade grafikkort med temperaturstyrd fläkt hördes tydligt hur fläkten varvade ner med luftslussen på plats.

Om man tittar på bilden nedan kan man tänka sig hur luften strömmar in genom dom två stora intagen i sidodörren.



Färdigt





Blev det tyst

Nja, helt ljudlös är den inte. Man kan höra den när det är tyst runt omkring. Om man lyssnar -och det gör man ju förstås. Det är inte helt lätt att urskilja dom individuella ljudkällorna. Så här tror jag att det är.

Hårddiskar:
CPU-fläkt (900rpm):
GPU-fläkt (5V):
Intagsfläkt front (950rpm):
Utblåsfläkt bak (900rpm):
Nätaggregat (rpm okänt):
ohörbara
möjligen svagt surr
ohörbar
ohörbar
lite turbulens
svagt surr

SPCR sätter gränsen för en rimligt tyst PC (borderline quiet) vid 30db. Runt den nivån ligger ofta bakgrundsljudet i hem och kontorsmiljö. Skulle tippa på att den här datorn ligger lite lägre än så.

Blev det svalt

Jag har inte testat genom att köra olika stressprogram som många gör. Temperaturerna under Load är toppar avlästa under ett par timmars spelande (Half-Life 2, PKR-pokerklient med 3D-grafik). Dump av systemdisken mha Acronis True Image ger också liknande siffror.

AMD:s Cool&Quiet aktiverat. Rumstemperatur ca 24°.


CPU:
Moderkort:
Hårddiskar:
GPU:
Idle
36°
37°
40°
saknar sensor
Load
51°
41°
42°



Postscript  2007-09-09

Damm
Öppnade datorn för en smärre justering och blev lätt chockad över hur mycket damm den hade dragit i sig bara på 3-4 månader. Hur ser det ut efter 3 år. Datorerna på jobbet till exempel. Och hur många dammar ur datorn därhemma. Tänk om den dessutom står i ett sovrum. Huh! Konstigt att dom fungerar och inte blir överhettade.

In med dammfilter alltså, men det är inte lätt att få tag på passande sådana. Till nöds fungerar dock en väl sträckt nylonstrumpa ganska bra. Montering av filter i alla luftintag försämrar tyvärr luftflödet och temperaturerna stiger motsvarande -när man inte vill höja fläktarnas varvtal pga ökat buller. CPU-tempen under belastning gick nu upp till 59°. Ingen omedelbar fara men jag föredrar lite större marginaler.

Undervolting
Fram till nu hade jag mest använt datorn till lätta saker och då håller AMD:s Cool&Quiet temperaturerna nere genom att varva ner CPU-frekvensen och sänka drivspänningen. Nu körde jag dock en hel del spel (HalfLife2) och hade dessutom bytt pokersajt till en med 3D-grafik så Cool&Quiet var inaktivt och datorn gick mestadels på högvarv.

Kopplade ur Cool&Quiet. Sänkte CPU-frekvensen från 2000 till 1800 MHz. Drog sedan ner processorns drivspänning stegvis från 1.4 till 1.2 Volt. Kunde kanske gått ännu lägre, men nu hade tempen sjunkit med 12° och datorn var fortfarande helt stabil, så jag stoppade där. Nu är datorn både sval OCH dammfri -och fortfarande tyst förstås. Dom 200 MHz lägre frekvens märker jag i praktiken inget av.
Före - Med Cool & Quiet
Idle (1000 MHz - 1.1 Volt)
38°
Load (2000 MHz - 1.4 Volt)
59°
Efter - Undervolted
Idle (1800 MHz - 1.2 Volt)
43°
Load (1800 MHz - 1.2 Volt)
47°

Föregående 1 2 3 4 5 6 7 Nästa

Hem