»
Webbläsare
Söndag 13 juni 2010

Microsoft har som bekant tvingats att erbjuda alternativ till Internet Explorer. Jag har testat några av dom kända och etablerade (Firefox, Opera, Safari, Google Chrome). De är alla tämligen lika med smärre för och nackdelar. Bestämde mig efter ett tag att fortsätta med Internet Explorer trots att den är långsammare än flera av dom andra och dessutom inte följer html-standarden.

Det senare är förstås ett problem, men eftersom Internet Explorer är så dominerande måste ändå alla sajter anpassas till den. Man vill ju helst att en hemsida ska se likadan ut oavsett vilken webbläsare besökaren använder, men det gör den inte upptäckte jag under testandets gång.

I fortsättningen kommer jag att testköra den här sidan även med Google Chrome som till 100% följer senaste standard. Kan för övrigt rekommendera densamma till den som vill ha en snabb och enkel webbläsare. Men notera att den i skrivande stund inte klarar BankID/E-legitimation.


Val 2010
Torsdag 10 juni 2010WTF!!
SCB:s stora opinionsundersökning
Oppositionen: 50.2
Alliansen: 44.2
En klar majoritet vill alltså låta det här gänget ta över i höst:
- Mona Sahlin
Ska inte nämna Toblerone, för jag sympatiserade med henne när det mediadrevet gick. För att vara sosse är hon väl ganska vettig. Men statsminister, och när det beger sig, ordförande i EU? Nah.

- Okänd skäggig typ
Är med på alla bilder av oppositionen, så han lär väl dyka upp som minister av något slag.

- Maria Wetterstrand
En gång i tiden var det en viss Schyman, nu är det Wetterstrand som är populär. Pratkvarnar går tydligen alltid hem. Men det lurar ett tillväxtfientligt och flummigt parti bakom den glättiga fasaden.

- Lars ohly
Ständigt flinande ärkekommunist. Kan inte få nog med skattepengar att pytsa in i en växande och allt ineffektivare offentlig sektor. Hur någon kan rösta på kommunister, efter att ha sett hur det såg ut i dom forna öststaterna, är för mig en gåta. Ska han bli utrikesminister? Eller finansminister? OMG!


Den nuvarande regeringen har klarat oss genom en global finanskris och lågkonjuktur. Sverige har i dag Europas kanske starkaste ekonomi. Varför riskera att dom här figurerna raserar alltihop? Höjda skatter skapar ingen välfärd om skatteunderlaget hela tiden krymper. Låt i stället Alliansen fortsätta fyra år till på den inslagna vägen mot tillväxt och arbete i stället för höjda skatter och bidrag.


Trasig minnesmodul och krånglande hårddisk
Lördag 5 juni 2010

Att höja drivspänningen från 1.8 till 1.9 volt på dom nya minnesmodulerna löste tydligen bara problemet tillfälligt. I går craschade datorn igen pga minnesfel och Memtest86 rapporterade återigen en radda fel på samma ställer som tidigare.

Genom att testa modulerna en i taget kunde jag konstatera att den ena fungerade felfritt -även med 1.8 volt- men att den andra uppenbarligen var felaktig så den hamnar nu i soporna. Ids inte reklamera den och kvarvarande 6GB räcker mer än väl. Visserligen jobbar dom sista 2GB:en då inte i Dual Channel mode, men jag tror inte det spelar någon större roll.

Även den nya SSD-disken har forsatt att krångla. Härom dagen gick det plötsligt inte att starta Windows och disken verkade helt död. Var på väg att kasta även den i soporna. Efter mycket om och men lyckades jag formatera om den och lägga tillbaka hela systemet från en backup och nu går allt som det ska igen -få se hur länge det varar.

Så man kan nästan tycka den här senaste uppgraderingen inte var helt lyckad. En positiv sak dock. Den systemåterställning som nu finns inkluderad i Windows 7 och som gör en exakt kopia av en hel disk, visade sig vara väldigt lättanvänd och fungera perfekt. Nu behövs inte längre speciella program som Acronius eller Norton Ghost.


Norman Internet Security sämst i test
Fredag 1 april 2010

Har använt Norman Internet Security några år. Mest pga att man fick det via Nordea, först gratis och sedan billig förlängning. I Råd och Röns test av säkerhetsprogram hamnade det dock sist. Allra sämst var förstås Windows inbyggda säkerhetsfunktioner. Bäst var Norton och Bitdefender. Tittar man på enbart antivirus var gratisprogrammet AWG bättre än Norman.

Nu vet jag inte hur mycket vikt man ska lägga vid sådana här tester. Eftersom det finns så mycket virus, måste ju testerna göras på ett urval, så vissa program kanske har tur och andra otur. Det är sällan samma vinnare i olika tester. Har dock en känsla av att jag sett Norman i botten förr.

Så nu har jag bytt till Norton, tror aldrig jag sett det i botten i någon test. Det har dock haft rykte om sig att stjäla mycket resurser från datorn. Kanske var det så tidigare, men inte nu längre.


Uppgradering till Windows7
Onsdag 31 mars 2010

Dom 3GB minne som 32 bitars Vista använde var i minsta laget för World of Warcraft, så jag har installerat Windows7 64 bit och fyllt på minnet upp till 8GB. Samtidigt bytte jag hårddisk till en Intel SSD 160GB. Allt gick bra tills jag skulle installera orsaken till uppgraderingen, WoW. Det gick inte alls. Installationen bröts pga felaktiga filer.

Två dagars fruktlös felsökning. Berodde felet på nya minnet? Hårddisken? Eller dom 64 bitarna? Till slut gav jag upp och kopierade hela installationen från en annan dator. Nu gick det bra att köra, ett tag, tills det craschade på vissa platser (oläsliga filer igen).

Puh, lusade igenom BIOS och hittade en disk-parameter som kunde ändras till Compability. Hade ett vagt minne av att man på Intels hemsida nämnt något sådant, så jag chansade och ändrade. Nu har jag med framgång flugit över dom platser där jag craschade i går, så jag har en viss förhoppning att problemet är löst.

Det var nog annars ganska nyttigt att få några dagars distans till den världen. Ska försöka att inte försvinna helt in i den igen...

Samma dag - ett antal timmar senare
Det gick bra ett par timmar men sedan -mitt i en intensiv strid- åkte jag ut igen, nu med meddelande om minnesfel. Laddade ner och körde Memtest86+ som rapporterade fel på en address som pekade på dom sista 4GB:en. Om det motsvarar mot dom nya minneskretsarna är förstås inte säkert (beror på moderkortets layout), men det verkar ganska troligt.

In i BIOS igen. Hittils hade alla inställningar för minnet stått på Auto, vilket inte riktigt stämde med specen för minneskretsarna. Gjorde dock ingen skillnad när jad ändrade dom -samma fel i Memtest86. Började se fram emot att plocka ut minneskretsarna en och en för att lokalisera den felaktiga. Gjorde dock ett sista försök genom att höja drivspänningen från 1.8V till 1.9V och nu har Memtest kört en halvtimma utan att hitta något fel. Jag väntar dock med att ropa Hurra, tills jag har spelat WoW några timmar. Är nog det enda jag gör på datorn som använder övre halvan av minnet.


Händelselöst halvår
Söndag 28 mars 2010

Spelat World of Warcraft mest hela tiden, så i Azeroth har det hänt mycket. I den här världen passerade julen som vi firade i Västerås för tredje året i rad och så gick Brynäs till slutspel, men åkte ut ganska snabbt i kvartsfinalen mot Djurgården. Annars har det inte varit något...


Startat ny karaktär i WoW
Tisdag 8 september 2009

Hade just inget att göra häromdagen så jag startade en ny gubbe. En liten söt men tuff Gnome-tjej av klassen Death Knight.


Välkommen till nya hemsidan
Tisdag 1 september 2009

Som synes har hemsidan fått ett nytt ansikte. Den stora förändringen är dock att den nu fått en bättre filstruktur med allt samlat på ett ställe på en riktig Web-server. Den har också fått en egen registrerad domän.


Köpt bärbar dator
Lördag 1 augusti 2009

Egentligen köpte jag den redan på senvintern, men det blev knappt av att testa den eftersom jag blev så engagerad i annat. Nu blev det i stället att testa den ordentligt under veckan i Västerås. Skulle den orka med World of Warcraft?

Mera --->>


Semester 2009
Torsdag 30 juli 2009

Nyss hemkommna efter en vecka i Västerås, hos Petra och Jocke. Ensamma ett par dagar medans dom var på bröllop. Sedan grillat och sangria på altanen. Det blir nog inte mera rest än så denna semester. Är nog första sommaren på minst 30 år, utan en enda övernattning på Scandic -vad besvikna dom måste vara.

Några dagsutflykter. Till Roslagen och Bönan.
Mera --->>


World of WarCraft - Level 80
Måndag 18 maj 2009

Det har kanske inte hänt så mycket i den här världen, men desto mer i Kalimdor, Eastern Kingdom, Outland och Northrend. Efter otaliga strider och resor avancerade vi i dag till högsta nivån, Level 80.


Kvartsfinal Färjestad - Brynäs
Torsdag 12 mars 2009

Som väntat, Färjestad vann kvartsfinalen med 4-0 i matcher.

Brynäs klara för slutspel
Fredag 27 februari 2009

Det blir väl inte så långvarigt, särskilt inte om dom får börja med Färjestad, men i alla fall bättre än kval.


World of WarCraft
Tisdag 3 februari 2009

Nja, hittade just inget att göra i Second Life. En massa (dam)kläder att köpa och likartade miljöer.

Provar i stället det mest kända och största spelet av typen MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game). Över 2 miljoner spelare i Europa och 11 miljoner världen över.

(2009-02-08)
Hade tänkt skriva en liten recension, som jag gjort med andra spel, men har insett att det här är för omfattande för att kunna beskrivas på några få rader och med en handfull bilder. Kommer i stället att skicka ett vykort då och då, från mina resor och äventyr i denna enorma värld (World of Warcraft).

Riggad pokersajt?
Söndag 1 februari 2009

Har nu spelat i snart två år på PKR, pokersajten med 3D-grafik. I början gick det väldigt bra. Tjänade snabbt ihop 300 dollar, men sen planade det förstås ut, som det brukar göra på en ny sajt, när nybörjarna lär sig, eller ger upp. Men jag gick i alla fall så sakta på plus som man brukar göra om man spelar klokt och försiktigt.

Dom sista 2-3 månaderna har det dock gått extremt dåligt. Det känns som det måste vara statistiskt omöjligt att ha sådan otur som jag har haft. Jag förlorar i 90% av fallen även när oddsen är 80% till min fördel. Kan omöjligen vinna med Ess, Kung. Har inte haft en flush på månader.

Min teori är att sajten hissar turflagga för nybörjare och dåliga spelare, så dom inte ska tröttna för snabbt. Och att dom på motsvarande sätt straffar sådana som mej. Dvs, sådana som stannar på låga nivåer, spelar tight och inte betalar mycket i rake (avgift till sajten).

Nåja, vet inte riktigt om jag menar allvar. Kan ju vara någon högre makt som är emot mig också. Blir hur som helst snart tvungen att lägga ner PKR. Det är för tråkigt att bara sitta och kasta dåliga kort och titta på när andra spelar.

PS:
Jo, jag menar allvar. Spelade några vändor till. Det är statistiskt sett omöjligt att det är slumpen. Sista vändan förlorade jag med A,A mot 4,7. Man lade helt enkelt upp fyra spader på rad och naturligtvis var inget av mina ess spader men den andres fyra var det. Gången innan var enda möjligheten för mig att förlora att båda dom två sista korten var åttor och åttor kom det. Vad är oddsen för det?

Om det händer inbland, men varenda jävla gång, samma sak. Då måste det vara något som är fel. Nu skiter jag i PKR.


Ett andra liv på gamla dar?
Tisdag 27 januari 2009

Blev lite nyfiken på Second Life när Carl Bildt var med och invigde en Svensk ambassad där i somras. Härom dagen blev det äntligen av att gå in och kolla lite. Det var enkelt och gratis att ansluta sig, men sen vet jag inte riktigt vad man ska göra därinne, annat än att planlöst irra omkring.

Det verkar handla mycket om att köpa saker -precis som på vanliga internet. Det börjar direkt om man vill snygga till sin avatar lite. Det finns massor av butiker att handla kläder i. Och kroppsdelar också -ett par nya ögon kanske?

Man kan säkert sysselsätta sig på heltid, men då ska man nog skapa eller bygga saker, kanske starta någon sorts affärsverksamhet. Fast då blir det nog i gengäld väldigt komplicerat. Nåja, vi tittar kanske runt lite till.

Mera --->>


En TV till
Onsdag 21 januari 2009

Bestämde oss för att köpa en ny extra TV samt digital box med samma kanaler som vi har i vardagsrummet.

Eftersom den gamla datorn stod och skräpade i garderoben, kopplade jag in den också. Uppgraderad med Blu Ray spelare och grafikkort som skickar ut ljudet till TV:n via HDMI. Ett nyinstallerat trådlöst nätverk ger den och eventuella gäster tillgång till internet (och gör det möjligt att ta ner kabeln som går genom halva lägenheten).

Ett litet mediacenter kan man kanske kalla det hela.
Jul igen
Onsdag 14 januari 2009

Oj då. Har visst varit både jul och nyår.

Julen firade vi i Västerås, för andra året i rad. Den här gången bodde vi dock inte på hotell.

Borstahusen i Landskrona
En vecka i Juli 2008

Var dock inte alltför imponerad av Landskrona. Stugan var fräsch, fast stort kök med liten vardagsrumsdel. Tvärtom passar oss bättre, vardagsrum med liten köksdel.
Mera --->>


Puh, Brynäs klarade kvalet
Torsdag 10 april 2008

Brynäs spelar kval och Linköping SM-final, att jag är född östgöte är därvidlag ingen tröst.


Nya sommardäck och fälgar
Onsdag 9 april 2008

En sista rasslande tur till däckfirman. Inte en enda gång under vintern har vi haft nytta av dubbdäcken.


Tomt bilbatteri igen
Lördag 22 mars 2008

Vi har kört bilen minst en gång i veckan hela vintern. Ofta åkt en extra sväng med tanke på batteriet och vi var i Västerås i julas. Ändå var det tomt i dag (påskafton). Batteriet är nästan nytt. Lite märkligt att så mycket strömförbrukare ska behöva vara igång, när bilen inte används.

Aktiverar inte larmet men det kanske drar ström ändå. Enligt bilens manual töms batteriet helt på fyra veckor. Borde finnas en strömbrytare, skit samma om man inte blir påmind när det är dags för service, det kan jag hålla reda på ändå. En mätare på instrumentpanelen som visar batteristatus hade också varit händigt.

Lite synd att det hände just i dag, för jag såg fram emot att få testa nya dubbdäcken på vinterväglag, efter att ha åkt omkring och raspat asfalt hela vintern.


Ny TV
Måndag 21 januari 2008

Det var egentligen inget fel på den gamla TV:n, en 32 tums Sony, 100 Hz, bara 5 år gammal. Den var dock ful, klumpig och framförallt gräsligt tung, uppåt 50kg. Vi klarade knappast av att flytta på den.

Den nya är en 37 tums LG som väger fyra gånger mindre. Är positivt överaskad att bilden från dom gamla vanliga lågupplösta TV-sändningarna blir så bra, trots det stora formatet (bättre än vad fotot antyder).


Firade jul på hotell
Fredag 28 december 2007

Den här julen firade vi i Västerås, där både svärfar och dotter med man bor. Vi valde dock att bo på hotell. För en gångs skull inte på Scandic utan på First Hotell Plaza som ligger i den sk skrapan (25 våningar) mitt i centrum, ett kvarter från där dottern bor. Vi trodde vi skulle vara nästan ensamma på hotellet. Det visade sig dock vara en hel del folk som av olika själ bor på hotell över julhelgen. Lagom med folk i frukostmatsalen. Riktigt trivsamt. Lite extra med julskinka på julafton.

Trivsamt var dock inte väglaget på vägen dit. Denna vansinniga kombination av salt och dubbar, skapar ju en klistrig smet, som måste vara direkt trafikfarlig i samband med mörkerkörning och höga hastigheter.

Har just kommit upp från garaget. Två timmar och en halvliter avfettningsmedel gick det åt. Nu kan man i alla fall åter se vilken färg bilen har.


Ny dator igen
Söndag 18 november 2007

Dom senaste veckorna har jag ägnat åt att bygga en ny dator. Inte för att jag behövde en ny, utan bara för skojs skull. Har skrivit ett litet reportage om bygget på den här sidan -på engelska. Jag lade ut en länk till den på den seriösa sajten Silent PC Review. Efter ett par dagar har den nu blivit läst av nästan 1000 personer. Nåja, läst vet jag förstås inte, dom kanske bara har tittat på bildena, men kul i alla fall.


Nya vinterdäck
Onsdag 7 november 2007

Har inte haft några vinterdäck på många år. Under rådande vinterväglag har bilen fått stå kvar i garaget. Som pensionär ville jag dock ha tillgång till den hela tiden, även om det inte blir så ofta.

Naturligtvis beställde jag dubbfria däck, eftersom jag anser att dubbar borde förbjudas. Misstänker att 95% av alla dubbmil avverkas på barmark. Dom miljarder man skulle spara kunde i stället användas till att uppgradera en del puckelpistar till väg. Den mellan Gävle och Hedesunda till exempel.

När jag på usatt tid kommer till -enligt egen utsago- Nordens största däckkedja, dom gamla hjulen är avmonterade och allt betalat och klart, så upptäcker man att man inte har några dubbfria med passande dimension i lager. Så nu hjälper även jag till med att köra sönder den nya asfalt vi trots allt fått på sistone. Fast som sagt, det blir inte så ofta.


Bilbesiktning
Måndag 17 september 2007

Första gången med den här bilen -drygt tre år sedan sist. Då fick den 12 år gamla Mitsubishin så mycket beröm att jag sedan hade lite dåligt samvete när jag ändå bytte bort den. Charmoffensiven fortsatte nu med superlativerna haglande över en rodnande Polo -rent och nyskick överallt (den har bara gått 1700 mil, företrädesvis på sommarhalvåret).

Bilbesiktning är ju riktigt trevligt. Dricka en kopp kaffe medans någon berömmer ens bil. Fast jag vet förstås fortfarande inte hur en anmärkning ser ut eller hur ett återbesök går till. Nåja, den okunskapen kan jag leva med.


Varning för brummande digitalbox
Onsdag 22 augusti 2007

Vi har haft en digitalbox till ComHem ända sedan dom började med digitala sändningar för ca 10 år sedan. Den började dock kännas lite skruttig och långsam, så jag beställde en ny med dubbla tuners och inbyggd hårddisk (Samsung DCB P850Z 1995:- med bindningstid).

Funktionellt är den nog ganska bra. Tack vare dubbla tuners kan man ju spela in en digital kanal och samtidigt titta på en annan. Väldigt enkelt att programmera inspelning via programguiden. Smidig funktion för att pausa direktsändning men kanske inte den allra bästa för att hoppa över reklam.

Dock för hårddisk och fläkt så mycket oväsen att jag vill utfärda en varning till andra spekulanter. Har man högt ljud på TV:n eller andra ljudkällor omkring sig spelar det kanske inte så stor roll, men en sen kväll med dämpat TV-ljud är den klart störande.

Min egenbyggda PC innehåller fem fläktar och två fullstora hårddiskar och den är tystare än den här boxen. Tycker det är jäkligt dåligt av en tillverkare att släppa en sån produkt. Egentligen ren slöhet eftersom en tystgående fläkt och några silikonbussningar inte kostar många kronor extra. Har ännu inte bestämt om jag ska skicka tillbaka den eller strunta i garantin och se om jag kan göra något åt eländet. Det finns inte så mycket att välja på som funkar med ComHem.


Semestern är slut
Söndag 12 augusti 2007

Jag är ju alltid ledig numera men det är inte riktigt samma sak som semester. Så när hustrun börjar jobba i morgon är även min semester slut. Får väl ta itu med pokern på allvar igen. Kanske ska jag bygga om datorn lite -eller mycket. En massa datorspel finns det också att prova på, så sysslolös blir jag säkert inte.


Skytteltrafik till återvinningen
Fredag 10 augusti 2007

Vi har kört fyra fulla Polo-lass till återvinningen. Dels hade det samlats en del i källarförrådet, dels har vi avvecklat en bokhyllemöbel som funnits sedan dotterns barndom och ett analogt skrivbord som inte längre behövs nu när man sköter allt via datorn.

Dessutom körde vi ut ett par säckar med kläder till Röda Korset. Fanns mycket som aldrig blev använt förut och ännu mindre nu i nya pensionärstillvaron. Nu finns det gott om plats i garderober och lådor.


Ensamma på IKEA
Torsdag 9 augusti 2007

Kanske inte helt ensamma men lugnt och stilla var det på IKEA när vi var där för att förnya lite här hemma. Puh, spånskivor är tunga men väl hemma med dom var dom som vanligt fantastiskt välpassande och lätta att skruva ihop. Tvärt emot den gamla skrönan att möbler från IKEA är svårmonterade och att delar saknas. Så var det för 30 år sedan -det minns jag mycket väl- men inte nu på många år.


Cityfest i Gävle
Onsdag 8 augusti 2007

En lördagkväll för många år sedan fick vi för oss att ta en promenad och kolla lite på cityfesten. Utgående från lägenheten på söder kom vi en bit, men när vi efter Slottstorget stötte på en kompakt köttmur, vände vi och gick hem igen. Der var första, enda och sista gången som jag var på en cityfest.

Har aldrig lyckats lära mig att till fullo uppskatta folknöjet trängsel och köande. Däremot lyssnar jag gärna till festljuden från balkongen intagande kvällskaffe eller en öl. Ett och annat fylleskrål från gatan utanför kan också vara trevligt att höra.


Brudparet på besök
Fredag 3 augusti 2007

Vi har haft dom nyblivna makarna på besök några dagar. När dom skulle åka hem till Västerås ville deras gamla Saab inte vara med längre än till Hedesunda. Fläktrem med drivning ramlade ihop. Falcks bärgade och körde till en jour-verkstad som faktiskt kunde ha reparerat på direkten fast det var sent på kvällen. Hade dock blivit med gamla delar så ungdomarna valde att stanna i Gävle en extra natt.

Tur att det finns sådana verkstäder men frågan är om dom klarar en modern bil med all elektronik. Undrar hur länge vi annars skulle få vänta hos Volkswagen -blev nog att ta sig hem utan Polon.


Bröllop och Semester
Lördag 21 Juli 2007

Vi var på bröllop när vår dotter Petra gifte sig med Joakim. Vigseln förrättades i Floda kyrka och bröllopsfesten avhölls på Granhedsgården -båda faciliteterna belägna i Katrineholmstrakten.

Semester samtidigt, bodde ett par extra nätter på hotellet därstädes och sedan några nätter på Scandic i Jönköping.

Mera --->>


Köpt ny mobil
Onsdag 14 mars 2007

Beställde en ny mobil på Telias hemsida.
Mera --->>

<< >>