Tillbaka
2011-04-10
Fuck Adobe! Jag går tillbaka till Gimp.

Man får bara ha Photoshop installerat på två datorer samtidigt. Jag har bara haft det på en, men på den datorn bytte jag ut hårddisken och installerade sedan Photoshop på nytt. Tydligen har Adobe någon simpel registreringskoll som bara tittar på hårddisken, så när jag nu skulle installera på nya datorn fick jag veta att jag redan använde mina två installationer och uppmanades att avaktivera den ena.

Den ursprungliga finns ju inte längre kvar för avaktivering, så jag tänkte att jag får väl ta senaste i stället och i fortsättningen nöja mig med en installation. Men icke - "Avaktivering nekad". Så nu sitter jag med tre installationer av Photoshop:

1. För evigt borta på en dator som inte längre finns (dator = hårddisk enl Adobe).
2. Fungerande på en dator där jag inte har någon nytta av den och som inte kan avaktiveras.
3. På nya datorn där jag vill använda den men som inte kan registreras (30 dagars prov).

Möjligen kunde det hela lösas genom att sitta i telefonkö ett bra tag. Men om jag byter hårddisk igen? Telefonkö igen! Gimp är i stort sett lika användbart om än inte utseendemässigt lika flashigt. Ordna funktionen var mest till besvär -håller bättre reda på bilderna själv.


2009-09-02
Jag har använt Gimp i flera år och varit nöjd med det. Det är ett bra program för redigering av bilder -och gratis. Efter att ha pratat bildredigering med min dotter, fick jag ändå anledning att titta lite på Photoshop. Det visade sig då att Photoshop CS4 numera är svindyrt (typ 10 000:-), men att Photoshop Elements i gengäld kan fås för runt 800. Så jag laddade ner en 30 dagars trial.

Nu tänker inte jag försöka mig på någon slags recension, det finns det många andra mera kunniga i ämnet som gör. Jag kan bara säga att jag blev så förtjust vid första anblicken att jag betalade redan efter ett par dagar. Det är särskilt Ordna modulen jag gillar och som det inte finns någon motsvarighet till i Gimp. Det hela känns också mera välbyggt och gediget.


Ovan ser vi startbilden med dom fyra ingående modulerna. Ordna som möjligen kan ses som en lättversion av Adobe Lightroom (ca 3000:-) och Ändra som visar vad utvecklarna av Gimp haft som förlaga. Dom andra två modulerna är nog inget som jag har användning för, men kanske andra finner nyttiga. Bland annat för utskrifter. Man kan också med några knapptryckningar gratis lägga upp utvalda bilder på Adobes Webb att visas för alla eller bara för särskilt inbjudna.

 Klicka på bilderna för att se dom i full storlek.
I Ordna kan man just ordna och sortera bilderna på ett otal olika sätt, efter tycke och smak eller efter vad som är bäst för stunden. Eftersom bilderna inte flyttas runt utan bara ordnas mha pekare i en databas kan man sortera om på ett ögonblick.

Här är dom sorterade efter den katalogstruktur dom ligger under på disk.
Här är dom sorterade efter datum. Man kan också göra urval efter en mängd kriterier. Och naturligtvis gruppera dom manuellt, lägga på taggar m.m.

Till höger syns dom olika redigeringsalternativen, en del helautomatiska.
Här är snabbredigering vald. Då kan man enkelt justera ljus och färger, samt beskära.
Det här är det fullständiga redigeringsläget där, den som orkar lära sig, kan göra i stort sett allt med bilder. Påminner som sagt mycket om Gimp. Har inte provat så mycket än, men hittade ett suveränt verktyg för att selektera oregelbundna figurer.
En av flera metoder för att ändra färgton.
Tillbaka