Tillbaka
2009-01-22

Installation av trådlöst nätverk

Plockade fram gamla datorn från garderoben och anslöt den till nya extra TV:n. Har länge varit sugen på ett trådlöst nätverk. Nu fick jag äntligen en anledning att installera ett. Kan även vara bra att det finns om det skulle bli av att måla om i hallen, då behöver vi inte sätta upp nätverkskabeln igen, utan kan köra båda datorerna trådlöst. Är lite sugen på en Mini-Laptop också -som leksak.

D-Link DIR-655 trådlös N Router

Det här är en N-router som fått bra omdömen. Ganska lätt att installera. Dock inte riktigt Click n Connect som det anges. Dom klicken ledde bara fram till en trådansluten router som stod och blinkade, mellan datorn och LAN-uttaget. Kan ju vara trevligt, men dom flesta som köper en sådan här produkt vill nog, liksom jag, ha ett trådlöst nätverk också. Det nämns det dock ingenting om i snabbinstallationsguiden. Nåja, när man väl tagit sig in i routern, hittar man snart en guide för det också.

Sedan behövs det förstås en sådan här också, på datorn som ska vara trådlöst ansluten. Valde en USB-variant, dels för att det känns flexibelt och dels för att det inte finns någon åtkomlig PCI plats i datorn på grund av en utrymmeskrävande grafikkortskylare.

Skulle vara Click and Connect här också. Och tjusig logga om Vista certifiering på kartongen. Nu är jag ganska tekniskt bevandrad och som pensionär har jag ju gott om tid. Kan till och med tycka det är kul att lösa lite problem. Men för många andra kan nog den här grunkan leda till frustration och att man returnerar skiten.

Så här krångligt var det:
- Installerade enligt och med hjälp av bifogade anvisningar och CD. Inget fungerade.

- Laddade ner och installerade ny drivrutin från D-Links hemsida. Nu kunde jag koppla upp mot routern, men det kändes instabilt och efter varje omstart av datorn krävdes en del trixande för att komma igång. Här höll jag på i många timmar. Provade alla tänkbara inställningar, i routern och i Windows, men inget hjälpte.

- Laddade ner och installerade drivrutin från Chip-tillverkaren Ralinks hemsida och vips så funkade allting klockrent. Datorn ansluter nu automatiskt till det trådlösa nätet vid varje uppstart. Och inga problem att dela ut mappar, som der var innan.

Jag skulle rekommendera att man gör så här i stället:
1. Ignorera den snabbinstallationsguide och CD från D-Link som ligger i kartongen.

2. Ladda ner drivrutin till Ralink-RT2870 från Ralinks hemsida och installera densamma.

3. Stoppa i USB-mottagaren och låt Vista automatiskt initiera den.

4. Sedan är det bara att ansluta till det trådlösa nätverket.

Mycket kritik kan förstås riktas mot D-Link när det gäller installationen (åtminstone under Vista), men när grejorna väl kommit igång, fungerar dom faktiskt alldeles utmärkt.

Den trådanslutna datorn har lika snabb förbindelse genom routern som den hade tidigare, direkt från vägguttaget (se tptest nedan). Trådlöst går det nästan lika fort. Nu står förstås den datorn i samma rum som routern, med lite väggar emellan lär hastigheten sjunka en del.Tillbaka