Tillbaka

2010-10-19

Det fanns inget större behov av ännu en dator men jag kunde inte motstå frestelsen från dom här små söta Mini-ITX moderkorten. Så jag kom på att det kunde vara bra att kunna titta på SVT-play och liknande på vardagsrums TV:n.

Det här moderkortet innehåller en nästan komplett dator -integrerat finns:
Processor: Intel Atom 330 Dual Core
Chipset och grafik: Nvidia ION (GS 9400)
Trådlöst nätverk
Likströmsdelen av strömförsörjningen (DC to DC)

ASUS AT3IONT-I Deluxe


Antec ISK300
(även den inkluderar nätagg men det har jag plockat bort)

Att man slipper ett separat nätaggregat inne i lådan reducerar kablaget till ett minimum.
En enda fläkt Noctua 80mm matad med 5V gör inte mycket väsen av sig (det finns plats för ytterligare en fläkt).
Notera det lediga utrymmet till höger -där satt kretskortet med likströmsmatningen.



Hyllan där hårddisken ligger är egentligen avsedd för en slim DVD-spelare. Sedan finns det en hylla ovanpå den för två hårddiskar (2.5 tum förstås). Men använder man båda hyllorna blir det ingen plats på höjden för någon som helst vibrationsdämpning av hårddisken. En allvarlig miss av Antec tycker jag. Nu spelar det ingen större roll för jag har inget behov av DVD-spelare. Annars kunde jag i stället ha monterat hårddisken på det utrymme som blev ledigt efter den bortplockade strömförsörjningen.



Ville inte ha ytterligare en Windows installation som ideligen ska uppdatera sig och som kräver säkerhetspaket som också kräver ideliga uppdateringar. Har man inte använt datorn på ett par veckor tar det ju en halvtimma att komma igång.

Så jag installerade Linux i stället. Provade några olika distrubitioner och valde till slut Ubuntu. Hittils fungerar det bra. Möjligen en liten reservation för att Adobe FlashPlayer och Linux tydligen inte jobbar helt optimalt tillsammans. Processorn får jobba lite onödigt mycket när den i stället borde få mera hjälp av grafik-chippet (sk hårvaruacceleration).

Hoppas att det kommer nya bättre drivrutiner. Har i alla fall fått SVT Play att flyta på bra även i fullskärm med HD kvalitet.




Händigt tangentbord

Storlek ungefär som en handflata. Fungerar även som mus genom att man vrider på det i luften. Vänster och höger musknapp finns på framkanten som på en spelkontroll. Det finns svenska tangenter även om det inte framgår av bilden.



Några första intryck av Linux - Ubuntu

Väldigt enkelt att ladda ner och skapa installationsmedia i form av antingen DVD-skiva eller USB-pinne. Suveränt tydligt och enkelt beskrivet på Ubunto:s hemsida: http://www.ubuntulinux.org/desktop/get-ubuntu/download/

Man kan testköra direkt från skiva eller USB på vilken dator som helst utan att något som redan finns på datorn påverkas eller förändras. När man sedan väljer att installera är det lika enkelt som att installera Windows, egentligen enklare för man behöver varken knappa in licenskoder eller registrera. Installationsproceduren fixade allt, tangetbord och mus, trådlöst nätverk...

Det enda jag behövde komplettera var FlashPlayer plugin i Firefox och en mera avancerad drivrutin till grafiken, men även det kunde enkelt göras i Ubuntus desktopmiljö.

Som jag nämnt tidigare kommer inte FlashPlayer och Linux riktigt bra överens. Processorn får jobba lite väl mycket och den här datorn har ju en relativt svag sådan (den drar 8 Watt -så vad kan man begära). Det krävdes en del hackande innan SVT Play flöt på bra. Den här lilla fixen som jag hittade på nätet gjorde en hel del:
sudo mkdir /etc/adobe
sudo su
sudo echo \"OverrideGPUValidation=1\">>/etc/adobe/mms.cfg


Jag kunde även skrämma upp processorn till 2Ghz utan att det resulterade i någon nämvärd temperaturökning.

Tror egentligen inte att det behövs när dator sitter bakom en router men jag satte i alla fall upp den interna brandväggen så att den stoppar all ingående trafik som inte kommer från någon av mina egna datorer.

Har satt upp Remote Desktop så att jag kan kontrollera Linuxburken från Windowsdatorn (via TightVNC).

Har också statat en FTP-server, fn dock endast åtkomlig lokalt.

2010-10-22
Firefox kändes lite seg

Tyckte det tog ovanligt lång tid att ansluta till en ny web-sida trots att nätverket snurrade på bra. Provade att byta till Googles Chrome och allt kändes direkt mycket rappare och Flash flyter på lika bra.

2010-11-04
Nah, tröttnade på allt trassel och kastade ut Linux

Fick inte någon riktigt ordning på flash i Linux. SVT-Play flöt på hyfsat men TV4 laggade och hängde sig titt som tätt. Även vissa World of Warcraft taktik-demos hängde sig. Så det blev Windows (7) i alla fall. Nu flyter flash på hur fint som helst och processorn behöver bara jobba ca. 30% i stället för som under Linux på max.

Upptäckte förresten varför Google Chrome kändes rappare. Den läste gammalt innehåll sparat på hårddisken även en vecka efter att original-sajten var uppdaterad.

Tillbaka