Något instabil dator efter uppgradering till Dual Core processor

I första versionen av datorbygget använde jag AMD Athlon 3200. Det var egentligen en alldeles utmärkt processor. Tillräckligt kraftfull, stabil, strömsnål och sval. Var dock lite sugen på att prova en med dubbla kärnor och eftersom det på senvintern var sista tillfället att köpa en sådan till min plattform (sockel 939 ersatt av AM2) blev det en processor-uppgradering lite tidigare än jag hade tänkt mig (till AMD Athlon X2 3800+).

Man märker dock än så länge inga uppenbara fördelar med dubbla kärnor. Möjligen går det lite smidigare att göra annat medan exempelvis en viruskontroll eller backup pågår. Tyvärr har det uppstått ett par problem efter uppgraderingen:

1) Någon gång kan hela datorn hänga sig. Heldöd -inte ens Ctrl/Alt/Delete tar. Bara att trycka på resetknappen. Totalt har det hänt ca 5 gånger. Inget tydligt mönster. Kan hända i olika program, två dagar efter varandra eller med veckor emellan.

2) Rätt som det är kan nätverkskopplingen falla bort. Har också hänt ca 5 gånger. Det går inte att förnya IP-adressen. Däremot hjälper det att starta om datorn.

Det är förstås svårt att lista ut vad sådant här kan bero på. Nu har jag uppdaterat all mjukvara jag kan komma på:
  • ATI:s senaste drivrutin till grafikkortet
  • AMD:s drivrutin till Cool&Quiet för DualCore processorer (gick väldigt segt med C&Q aktiverat dessförinnan)
  • Installerat AMD:s DualCore Optimizer
  • Uppgraderat till Asus senaste BIOS-version för mitt moderkortet
  • Och alldeles nyss efter ett nytt nätverksbortfall -ny drivrutin till nätverkskretsen (Marvell).

Det verkar som båda problemen nu är fixade (07-07-09).

1) Råkade läsa att många XP-användare hade problem med att datorn hängde sig, och att det berodde på Windows Update (svchost.exe). När jag körde en manuell uppdatering, uppdaterades även själva Windows Update och sedan dess har jag inte haft några stopp.

2) Det slog mig häromdan att det var längesedan nätverket föll bort, hade glömt det hela. Möjligen var det uppdateringen av drivrutinen som hjälpte. Fast i samma veva som jag bytte den låg nätverket nera i ett helt dygn, så det kan också tänkas att det var någon 'glappkontakt' på Bredbandsbolagets sida som blev fixad i samband med det stoppet.
Tillbaka