Tillbaka
2010-10-18
Humax HDPVR-1000CDet har snart gått två år sedan vi köpte den här boxen tillsammans med en ny extra TV. Strax efteråt fastnade jag dock i World of Warcraft så behovet av en extra TV har varit minimalt. Nu bestämde vi oss i alla fall för att flytta bästa TV:n och boxen till vardagsrummet. Den utlösande faktorn var att SVT startat SVT1HD och snart startar SVT2HD.

Boxen var dock på tok för bullrig för att ha i vardagsrummet. Jag blir arg varje gång jag tänker på att man klämmer in ett gammalt tröskverk till Seagate disk i en sådan här pass dyr apparat bara för att spara några få kronor. Måste finnas ett restlager av skräpet för inte går det att sälja en 160GB 3.5 tums disk i dag när 500GB kostar 350:- , 1TB WD-Green (tyst som en laptopdrive) kostar 569:- och en 250GB nästan ljudlös laptopdrive 379:- Allt inklusive moms!

Nåja, att kasta ut skräpet och montera en laptopdrive i stället var enkelt gjort, eftersom den åtminstone (i motsats till gamla boxen) var ansluten via SATA. Hustruns resårband kom återigen väl till pass som monteringsanordning kombinerat med lite vibrationsdämpande silicon (även laptopdiskar kan vibrera något lite).
Behåller tills vidare originalfläkten. Efter att jag monterat om den mha silicon-pluppar och sänkt drivspänningen från 12 till 7V är nu hela boxen i det närmaste ljudlös. Tror att det lägre varvtalet på fläkten ska vara tillräckligt eftersom den nya disken drar ca. 10 Watt mindre ström än den gamla och boxen står ganska luftigt. Klippte dessutom bort fläktgallret för att optimera luftflödet och samtidigt minska turbulensljudet.

Ett tips till den som vill ha både en hyfsat tyst box och ett gigantiskt lagringsutrymme:
Köp en Western Digital Caviar GreenPower 1TB (569: från Komplett). Den snurrar med samma varvtal som en laptopdisk och är lika tyst som en sådan. Monteringen är enkel -bara några skruvar att lossa och två kontakter att dra ur och sedan sätta tillbaka alltihop precis som det satt. Men välj inte en ännu större disk -boxen klarar bara att formatera upp till 1TB.
Samsung DCB P850Z

2010-10-12
Postscript - Ny hårddisk
Vinandet från hårddisken blev mer och mer störande med åren, så i samband med att jag bytte hårddisk i den nya HD-boxen, blev det äntligen av att byta i den här också. Inga problem att montera 2.5 tum IDE mha en liten adapter från Dustin. Nu är boxen knäpptyst.


2007-11-20


Köpte en ny digitalbox med hårddisk till ComHem. Hade visserligen redan en inspelningsbar DVD, också den med hårddisk. Nackdelen med den är dock, att om man vill spela in en digital kanal, så låser man boxen till den kanalen. Det är särskilt besvärande med programmerade inspelningar. Spela in flera program medans man är bortrest är omöjligt, eftersom DVD:n inte kan byta kanal på boxen.

Specifikationerna med dubbla tuners mm, lät ju bra. Ganska billig också, genom att binda ett abonnemang som vi haft i många år och inte hade några planer på att avsluta inom överskådlig tid.

Den var dock gräsligt bullrig. Borde egentligen skickat tillbaka den, men det finns inte så mycket (eg inget) att välja på.

Bullrig box tystad


Här ser vi källorna till oljudet:
  1. Den lilla högvarviga fläkten, i mitten rakt fram, var värst.
  2. Hårddisken i förgrunden, vibrationer fortplantades trots gummibussningar.
Korkad konstruktion. Varför inte välja en liten, tyst, sval och vibrationsfri laptop drive som drar nästan 10 ggr mindre ström? Då hade antagligen fläkten inte behövts alls, eller i varje fall kunnat köras på lägre varv. Och varför inte välja en fläkt av bättre kvalitet.

Jag vet förstås svaret på båda frågorna. För att spara några kronor. Korkat i alla fall.

Lite förvånande också, att en apparat tillverkad av Samsung har utrustats med en Seagate disk. Är Samsungs egna välrenommerade diskar för dyra?

Så här fick vi i alla fall tyst på eländet
  • Tog bort den lilla ettriga fläkten.
  • Gjorde ett hål i locket och satte dit en stor lågvarvig fläkt.
  • Lossade hårddisken, lade dit extra gummibussningar och lät sedan disken ligga lös.

Den nya fläkten är ljudlös och vibrationerna från hårddisken har försvunnit. Man kan dock höra disken rotera om man lyssnar noga. Mot det finns ingen annan åtgärd än att byta disk, vilket är fullt möjligt eftersom det är en vanlig standard PC-disk, men vi avvaktar nog. Man kommer säkert inte att höra det ljudet, när man väl glömmer bort att lyssna efter det.


Kommer kanske att byta till en fläkt med mindre iögonfallande färg, så småningom. Hade dock den här liggande.
Tillbaka